Förebyggande - tänker du på dina fötter?

Vi vet att vi måste äta hälsosamt och ta hand om våra kroppar. Men tänker du specifikt på dina fötter och deras välbefinnande eller hoppar du bara i skorna som du tycker är snyggast och smartast? Många av oss kompromissar med komforten och vad som är bäst för våra fötter. Därför kommer det ofta en efterräkning senare i livet. Många av oss utvecklar fotskador som knölar, hammartår, ingrodda naglar, liktornar och hård hud därför att vi bär skor där det inte finns tillräckligt med utrymme för fötterna.

Tyvärr kan skador som knölar och nedsjunken framfot uppstå när du ofta bär skor med klackar. Vem tycker inte att det ser bra ut med högklackade skor? Du kan lätt bära högklackade skor en enda kväll - så länge du ser till att dina vardagsskor är bra.

När du väljer skor

Room for your feet in height, width and length

Det är verkligen viktigt att välja skor där det finns plats för dina fötter på höjden, bredden och längden. Det ska vara 1 cm från den längsta tån till skons tå, därför att dina fötter blir längre när du sätter ner foten.

Om det inte finns tillräckligt med utrymme för tårna kommer du oftast att utveckla hammartår, med påföljande ingrodda naglar, förtjockade naglar och liktornar. Bilden illustrerar hur tån börjar böja sig därför att det inte har funnits plats för den.
If there is not enough room for your toes
If you choose footwear that is too narrow
Om du väljer skor där det är för smalt och skon smalnar av i tån, "pressas" stortån inåt och därmed uppstår knölar och ofta liktornar mellan tårna, därför att tårna pressas ihop och det inte finns tillräckligt med plats. Om du har utvecklat knölar eller hammartår är de tyvärr kroniska och du måste hitta andra sätt att avlasta dina problem.

Så tänk också på hälsan hos dina fötter - det är så irriterande när skadan väl har skett!