Fötter och reumatiska sjukdomar

Har du konstaterade sjukdomar som ställer krav på skor och inlägg är det viktigt att du lyssnar på din behandlares råd. Egna experiment kan få allvarliga följder. Vi och våra återförsäljare ger dig gärna råd, men det är din behandlare som har tillgång till din sjukdomshistorik - därför är behandlarens råd mycket viktiga.

What happens to your feet when you have arthritis?

Vad händer med fötterna när man har en reumatisk sjukdom?

Vi måste alla ta väl hand om våra fötter - men reumatiska sjukdomar kräver extra uppmärksamhet på fötterna och noggrannhet vid val av skor. Det finns mer än 200 reumatiska sjukdomar. Många av dem har vissa gemensamma symptom - men hur starka de är och hur de påverkar den enskilde varierar från sjukdom till sjukdom - och från människa till människa.

Smärtor och stelhet i lederna är den stora gemensamma nämnaren för de flesta reumatiska sjukdomar. Symptomen kan växla, så att du under vissa perioder inte märker av din sjukdom särskilt mycket, medan du under andra perioder kan vara mycket påverkad.

Ju tidigare i förloppet du får en diagnos och behandling, desto bättre.

Det finns många reumatiska sjukdomar

Fotsmärtor från reumatiska sjukdomar kan vara mycket plågsamma och lätt invalidiserande för väldigt många människor.

Det finns olika reumatiska sjukdomar som påverkar fötterna, men de vanligaste är reumatisk artrit, artros, gikt och psoriasisartrit.

Reumatoid artrit

Reumatoid artrit är en inflammatorisk, autoimmun kronisk sjukdom. Det betyder i korthet att man får en inflammation i lederna, som inte beror på bakterier.

Orsaken till reumatoid artrit beror på förändringar i immunsystemet. De leder som angrips kommer oftast att vara svullna och göra ont. Man känner sig ockå tröttare, får eventuellt feber och går ner i vikt, och det kan vara svårt att komma igång på morgonen på grund av stelhet i kroppen.

Artros

Artros är en kronisk sjukdom som gradvis och ganska långsamt bryter ner den angripna leden.

Man vet inte varför vissa människor får artros. Men faktorer som arv, ålder, hårt belastande arbete, andra reumatiska sjukdomar och tidigare skador i kroppens leder kan sätta igång artros.

Gikt

Gikt kallas på latin arthritis urica och är också känd som podagra, som är beteckningen för gikt i stortån. Men också andra leder kan angripas, t.ex. fotled, knäled, handled och fingerled.

Symptomen utvecklas under loppet av några få timmar och visar sig genom att de drabbade lederna gör mycket ont och blir ömma, samtidigt som de svullnar och blir röda.

Psoriasisartrit

Psoriasisartrit är en ledsjukdom som ofta drabbbar en eller flera leder i fingrar eller tår - men det kan också uppstå smärtor i rygg och länd eller i lederna i armar och ben.

10 - 30 % av dem som har hudsjukdomen psoriasis utvecklar psoriasisartrit.

Vad betyder reumatiska sjukdomar för dina fötter?

De felställningar som oftast drabbar människor med reumatiska sjukdomar är hammartår, knölar, plattfot eller att fotens leder vrider sig, så att utsatta ställen belastas kraftigt. När det blir för stort tryck på ställen på foten som inte är avsedda att ta emot så stort tryck sätter huden genast igång att producera mer hud för att skydda de utsatta ställena. På dessa punkter kan det uppstå mycket hård hud, som också för många är kombinerade med liktornar.

Många upplever också nagelförändringar, som i vissa fall leder till inåtväxande naglar. Det blir smärtsamt att röra sig och många förändrar sitt sätt att gå och upplever därmed också smärtor på andra ställen i kroppen.

Samtidigt kan du ha oturen att lida av stela leder, nedsatt rörlighet i lederna och svaga muskler, som gör situationen värre.

Vad kan du göra själv?

  • Håll dig uppdaterad om din sjukdom - lär känna den - och lär känna dina begränsningar och se dina möjligheter.
  • Lägg upp en kortsiktig och en långsiktig behandlingsplan för sjukdomen tillsammans med din läkare och eventuellt reumatolog.
  • Motionera - hitta den nivå som passar dig
Other good things you can do to prevent it

Andra bra saker du kan göra för att förebygga

  • Gå regelbundet på fotvård
  • Prata med din fotterapeut om du behöver inlägg eller andra former av avlastning och få goda råd för val av skor.

Motion

Vi vet ju att vi ska röra oss så mycket som möjligt, eftersom det är hälsosamt. Men det är inte lätt att gå eller springa om det gör ont. Har du smärtor i fötter - ankel - knä - rygg, så se till att få dem undersökta, så att du kan göra något åt dem eller förebygga problemet.

Kom ihåg att man inte behöver utföra en Ironman för att göra något bra för sig själv och sin hälsa. Vanliga promenader - att gå en promenad är bra för både kropp och själ. Om man går en halvtimme varje dag kan man snabbt märka att man kan gå lite längre och lite snabbare för varje gång.

Ett besök i varmvattenbassängen kan också vara väldigt bra -  då kan man göra en del övningar som man kanske har svårt för när man inte är i vattnet. Och man blir uppvärmd rakt igenom.

Det finns en mängd olika sätt att motionera på. Det är viktigt att det du väljer passar din nivå, dina behov och önskemål. Kom ihåg att det ska vara roligt att motionera!

Fötterna är kroppens fundament - de ska bära dig hela livet

Choice of socks

Val av skor för reumatoid artrit, artros, gikt och psoriasisartrit.

Det finns så många olika skor att välja mellan - och det kan vara svårt att veta vad som är bra och förnuftiga skor. Det är skillnad om skorna ska användas till fest, till vardags eller för motion. Vardagsskorna ska vara bland det bästa du har och vara bra för dina fötter. Skorna ska skydda dina fötter och bidra till att din gång blir så naturlig som möjligt.

Skor ska passa till fötterna - det är inte fötterna som ska anpassas till skorna! Fötterna blir ofta påverkade när man har reumatiska sjukdomar - därför är ditt val av skor till fötter med vid reumatiska sjukdomar viktigt. Skorna ska vara tillräckligt långa och breda - och sitta fast ordentligt på foten med kardborrband eller skosnören. En bra, stabil hälkappa säkerställer att du får det stöd du behöver. Det ska också vara högt i tak över tårna, så att du inte får tryck uppifrån. Om du har hammartår eller knölar är det extra viktigt att det finns gott om plats. Det är också mycket viktigt att det inte finns några irriterande invändiga sömmar.

 

 

Se till att kontrollera dina skor med jämna mellanrum, så att de fortfarande passar dina fötter, eftersom fötterna förändras över tid.

I vissa fall går det inte att hitta skor som passar - då kan det vara ett alternativ med handsydda skor, semi-ortopediska skor. Detta måste du tala med din läkare, handskomakare eller fotterapeut om.

Val av strumpor

Strumpor ska vara rymliga över tårna och inte ha sömmar eller resår som kan leda till tryckskador. Om du har svullna fötter ska du tala med din läkare om orsaken till svullnaden och få behandling för den.

  • Byt strumpor varje dag - eller 2 gånger om dagen, om du svettas mycket.
  • Ull till kalla fötter
  • Bomull till varma fötter.
Choice of socks
Insoles for arthritic feet

Inlägg till fötter med reumatisk sjukdom

I många fall kommer ett inlägg att avhjälpa dina besvär. Ett inlägg har till syfte att avlasta, stödja, korrigera eller i viss mån träna upp fötterna. Det betyder att trycket fördelas så att risken för hård hud, liktornar och tryck på benen minimeras, och därmed också smärtorna.

> Läs mer om våra inlägg Korrektor® här.

Många har också mycket glädje av att få en sula som är stötdämpande, eftersom fettvävnaden under fötterna har försvunnit och man kommer att gå direkt på benen.

> Läs mer om våra stötdämpande sulor i 3 mm och 6 mm här: Protektor®.

Alla skor från New Feet har en 6 mm stötdämpande sula inuti skon – läs mer om New Feets skor här
I andra fall är det nödvändigt att få ett individuellt inlägg som är gjort efter ditt fotavtryck.

Du kan ha fått världens bästa inlägg - men det blir aldrig bättre än de skor du lägger det i. Välj skor med gott om plats - uttagbar sula - hög stabil hälkappa, snörning eller kardborrband. Detta för att det är viktigt att skorna sitter fast ordentligt, så att foten hålls på plats på inlägget.

Få råd och vägledning av fotterapeut/behandlare - att hitta skor som är lämpliga, så att ditt inlägg fungerar optimalt.

Introduktion till New Feet