Plattfot

Foten har bågar i två riktningar – en båge längs fotens längd (fotvalvet) och en som går tvärs över som är placerad under framfoten. Om man är plattfotad är fotvalven mindre eller saknas helt och hållet.

Vad är plattfot?

Den latinska termen för plattfot är pes planus, vilket betyder en platt fot.

Den platta fotvalvet gör att hela fotsulan nuddar marken. 

Framfoten börjar vända utåt och ofta vänder hälen inåt. Pronation nämns många gånger i samband med plattfot, men ordet pronation beskriver helt enkelt kroppens medfödda förmåga att hantera stötdämpning. Om vårt fotvalv inte kan ge efter när vi går på hårda underlag skickar det kraftiga stötar genom kroppen. Det är först när ordet överpronation används som vi talar om plattfot eller pes planus. 

Generellt sett finns det två olika typer av plattfot. En flexibel plattfot innebär att ett fotvalv uppstår när du står på tårna, och en stel plattfot innebär att valvet inte syns när du står på tårna. 

Vad är det som gör att du är eller blir plattfotad?

Det kan finnas olika orsaker till att du har eller har haft plattfot. I vissa fall är den medfödd och ärftlig – men i de flesta fall är den relaterad till:

  • Vilka skor du bär
  • Du har gått och stått mycket på hårda ytor
  • Du har sjukdomar som artrit, diabetes eller andra tillstånd som kan påverka dina fötter
  • Övervikt
  • Skador

Vad kan du göra för att förebygga plattfot?

Välj skor med bra utrymme för foten – både när det gäller längd, bredd och höjd. Skor med hög klack bör undvikas eftersom de bidrar till att flytta trycket från hälen till framfoten. Benen i framfoten är inte konstruerade för att tåla detta tryck.

Det finns så många olika typer av skor att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som är bra och vettiga skor. Det är skillnad mellan skor för fest, vardag och träning. Skor för vardagsbruk bör vara några av de bästa du har och passa just dina fötter.

Skorna ska skydda dina fötter och din gång ska kännas så naturlig som möjligt.

Skor ska passa dina fötter – fötterna ska inte anpassas efter skorna!

Många som är plattfotade upplever att de har lättare att få ont i hälen, hammartår och fotknölar. Det ökade trycket på framfoten gör också att du är mer benägen att få förhårdnader i kombination med liktorn under framfoten. 

Våra kroppar är så välgjorda att om för mycket tryck läggs på en plats som inte är avsedd för det så börjar den omedelbart producera mer hud för att skydda det område som utsätts för extra tryck.

Detta kan resultera i mycket hård hud på benhuvudena under framfoten. Om du inte tar bort trycket i form av förnuftiga skor och inläggssulor så kommer den hårda huden att kvarstår. Detta kan så småningom leda till att det bildas liktorn i den hårda huden – och det är ganska smärtsamt. När du har ont i fötterna ändrar du omedvetet ditt sätt att gå, vilket kan orsaka smärta på andra ställen i kroppen. Det kan handla om fotled, knä, höft, ländrygg, nacke samt ge dig huvudvärk. 

Det skulle vara väldigt enkelt om alla dessa besvär kom från fötterna så kunde man köpa vettiga skor och inläggssulor och vips – så var alla problem lösta! Riktigt så enkelt är det inte, men det är en riktigt bra idé att börja med att få fötterna undersökta och få goda råd och vägledning. Det är ett bra ställe att börja.

Behöver du ett skoinlägg?

Det är en bra idé att se om din felställning kan avlastas med hjälp av ett skoinlägg.

I många fall kan ett inlägg lindra obehaget. Syftet med ett skoinlägg är att avlasta, stödja, korrigera och i viss mån träna upp dina fötter. Detta innebär att trycket fördelas så att smärta och obehag minskar och att din gång förbättras.

Det finns många olika typer av inlägg som kan lindra dina problem. Om du har felställningar, till exempel plattfot eller hålfot, är det större risk att du får problem med fötterna och då kan du ha nytta av ett skoinlägg.

Skoinlägg fungerar bra för många, läs mer om våra inlägg Korrektor® och stötdämpande sulor Protektor®.

Ibland räcker det inte med ett par vanliga inläggsulor, utan du behöver skoinlägg som är gjord speciellt för dig – så att du får stöd precis där dina fötter behöver det.

Det är viktigt att inte gå med med smärtan för länge. Uppsök en läkare, fotvårdare, sjukgymnast eller fotterapeut för att få en bedömning av orsaken och förslag till behandling.

Du kan få världens bästa skoinlägg – men om inläggsulan och skorna inte passar ihop får du inte den hjälp du behöver. Om du använder skoinlägg är det särskilt viktigt att skorna har en bra passform – en stabil hälkappa samt att de sitter bra på dina fötter.

Fotövningar

Om vi ska fortsätta att gå de rekommenderade 10 000 stegen per dag är det viktigt att vi tränar våra fötter.

Fördelar med att träna fötterna

  • Större flexibilitet
    Om dina fötter är elastiska och flexibla kan hela kroppen röra sig bättre, vilket också förbättrar balansen.
  • Förebygger skador
    Många knä-, höft- och ryggproblem uppstår när fotens fjädring och rörlighet minskar.
  • Bättre cirkulation
    Blodcirkulationen främjas och det är lättare att hålla fötterna varma, och om du har svullna fötter är det bra att göra pumpövningar.
  • Snabb återhämtning
    Ju mer lätt och fritt vi rör oss, desto bättre återhämtar vi oss.
  • Välbefinnande
    Om du vill hålla dig frisk och i form hela livet är det viktigt att ha bra och rörliga fötter så länge som möjligt.

Hitta bra fotövningar på Youtube från fotterapeuter här: https://www.youtube.com/watch?v=OYtepvZJApU

Dina fötter är kroppens fundament – de ska bära dig genom hela livet. 

Om du har en konstaterad sjukdom som ställer krav på dina skor är det givetvis viktigt att lyssna på råd från läkare och vårdpersonal. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser för din åkomma. Vi och våra återförsäljare ger gärna råd, men det är din vårdgivare som har tillgång till din journal, och därför är vårdpersonalens råd viktiga.

Introduktion till New Feet