Plattfot

Foten har bågar i två riktningar – en båge längs fotens längd (fotvalvet) och en som går tvärs över som är placerad under framfoten. Om man är plattfotad är fotvalven mindre eller saknas helt och hållet.

Vad är plattfot?

Den latinska termen för plattfot är pes planus, vilket betyder en platt fot.

Den platta fotvalven gör att hela fotsulan slår i marken när du står. 
Framfoten börjar vända utåt och ofta vänder hälen inåt. Pronation nämns många gånger i samband med plattfot, men ordet pronation beskriver helt enkelt kroppens medfödda förmåga att hantera stötdämpning. Om vårt fotvalv inte kan ge efter när vi går på hårda underlag ger det kraftiga stötar genom kroppen. När ordet överpronation används talar vi om plattfot eller pes planus. 

Generellt sett finns det två olika typer av plattfot. En flexibel plattfot innebär att ett fotvalv uppstår när du står på tårna, och en stel plattfot innebär att valvet inte syns när du står på tårna. 

Vad är orsaken till att man blir plattfotad?

Det kan finnas olika orsaker till att du har eller har haft plattfot. I vissa fall är den medfödd och ärftlig – men i de flesta fall är den relaterad till:

 • Vilka skor du bär
 • Du har gått och stått mycket på hårda ytor
 • Du har sjukdomar som artrit, diabetes eller andra tillstånd som kan påverka dina fötter
 • Övervikt
 • Skador

Vad kan du göra för att förebygga plattfot?

Välj skor med bra utrymme för foten – både när det gäller längd, bredd och höjd. Skor med hög klack bör undvikas eftersom de bidrar till att flytta trycket från hälen till framfoten. Benen i framfoten är inte konstruerad för att tåla detta tryck.

Det finns många olika typer av skor att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som är bra skor. Det är skillnad mellan skor till fest, vardags och träning. Skor för vardagsbruk bör vara de bästa du har och passa just dina fötter.

Skorna ska skydda dina fötter och din gång ska kännas så naturlig som möjligt.

Skor ska passa dina fötter – inte tvärtom !

Rekommenderade skor

Skorna spelar stor roll när det gäller fotvård. Därför framställer vi skor för plattfot som är designade för att ge dig både komfort och stil. Skorna är speciellt gjorda för att ha plats för inläggssulor som är bra när man har plattfot. Fotinlägg är gjorda för att göra det bekvämt för fötterna och även dämpa stötar som kan öka smärtan och besvären. 

Kan leda till liktornar under foten

Många som är plattfotade upplever att de har lättare att få ont i hälen, hammartå och fotknölar. Det ökade trycket på framfoten gör också att du är mer benägen att få förhårdnader i kombination med liktorn under framfoten. 

Våra kroppar är så välgjorda att om för mycket tryck läggs på en plats som inte är avsedd för det så börjar den omedelbart producera mer hud för att skydda det område som utsätts för extra tryck.

Detta kan resultera i mycket hård hud under framfoten. Om du inte tar bort trycket genom att välja förnuftiga skor och inläggssulor kommer den hårda huden att kvarstå. Detta kan så småningom leda till att det bildas liktorn i den hårda huden – och detta är ganska smärtsamt. När du har ont i fötterna ändrar du omedvetet ditt sätt att gå, vilket kan orsaka smärta på andra ställen i kroppen. Det gäller fotled, knä, höft, ländrygg, nacke och kan även ge dig huvudvärk. 

Det skulle vara väldigt enkelt om alla dessa besvär kom från fötterna så kunde man köpa bra  skor och inläggssulor och vips – så var alla problem lösta! Så enkelt är det tyvärr inte, men det är en riktigt bra idé att börja med att undersöka fötterna och få goda råd och hjälp.

Behöver du ett skoinlägg?

Det är en bra idé att se om din felställning kan avlastas med hjälp av ett skoinlägg.

Syftet med ett skoinlägg är att avlasta, stödja och korrigera, vilket innebär att trycket fördelas så att smärta och obehag minskar och att din gång förbättras.

Det finns många olika typer av inlägg som kan lindra dina problem. Om du har felställningar, till exempel plattfot eller hålfot, är det större risk att du får problem med fötterna och då kan du ha nytta av ett skoinlägg.

Skoinlägg fungerar bra för många, läs mer om våra inlägg Korrektor® och stötdämpande sulor Protektor®.

Ibland räcker det inte med ett par vanliga inläggssulor, utan du behöver skoinlägg som är gjord speciellt för dig – så att du får stöd precis där just dina fötter behöver det.

Det är viktigt att inte gå med smärtan för länge. Uppsök en läkare, fotvårdare eller fotterapeut för att få hjälp att hitta orsaken och förslag till behandling.

Du kan köpa världens bästa skoinlägg – men om inte inläggssulan och skorna passar ihop får inte foten den hjälp som behövs. Om du använder skoinlägg är det särskilt viktigt att skorna har en bra passform, en stabil hälkappa och även att de sitter bra på fötterna.

Fotövningar

Om vi ska gå de 10 000 stegen per dag som rekommenderas, är det viktigt att vi tränar  fötterna.

Fördelar med att träna fötterna:

 • Större flexibilitet
  Om dina fötter är elastiska och smidiga får hela kroppen bättre rörelse och balans
 • Förebygger skador
  Många knä-, höft- och ryggproblem uppstår när fotens fjädring och rörlighet minskar
 • Bättre cirkulation
  Blodcirkulationen främjas och det är lättare att hålla fötterna varma, och om du har svullna fötter är det bra att göra venösa pumpövningar
 • Snabb återhämtning
  Ju lättare och friare vi rör oss, desto bättre återhämtar vi oss
 • Välbefinnande
  Om du vill hålla dig frisk och i form hela livet är det viktigt att ha bra och rörliga fötter så länge som möjligt

Hitta bra fotövningar på Youtube från fotterapeuter här: 

Dina fötter är kroppens fundament – de ska bära dig genom hela livet. 

Om du har en sjukdom som ställer krav på dina skor är det givetvis viktigt att lyssna på råd från läkare och vårdpersonal. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa. Vi och våra återförsäljare ger gärna råd, men det är din vårdgivare som har tillgång till din sjukdomshistoria, och därför är vårdpersonalens råd viktiga.

Introduktion till New Feet