Vad är hammartå?

En hammartå är en tå som har pressats snett till en hammare-liknande form. Leden sträcks, medan antingen mitt- eller yttre leden är böjda så att en del av tån pekar uppåt. Alla tår kan drabbas, men det händer oftast för stortån. 

Hammartår ses ofta på fötter där stortån har börjat vända inåt och en hallux valgus har utvecklats.

I början är hammar-tårna rörliga, men om du inte gör något åt ​​det kommer tån eller tårna att stelna i den här formen.

What causes hammer toes?

Vad är orsaken till hammartå?

Som med många andra förändringar med tårna är skorna ofta problemet i dramat. Om du går i för korta eller för smala skor under lång tid kommer tårna att böjas och så småningom blir muskler och senor kortare och kortare. Till slut går det inte att sträcka ut tårna. Och om du har gått länge med skor som inte passar tillräckligt bra på foten - då böjer du tårna för att få med dig skorna när du går.

Många hammartår är associerade med utvecklingen av plattfot. Det betyder att fotvalven/fotvalvet har blivit mindre och mindre, så storån börjar vända inåt och tårna börjar dra ihop sig.

> Läs mer om fötter och diabetes här

> Läs mer om fötter och reumatiska sjukdomar här

Hammartå kan också bero på skador på tårna eller medfödda missbildningar. Fel fotställning bidrar till att huden på ovansidan av tån går emot skons ovanläder, vilket kan leda till hård hud, liktorn eller sår - och därmed smärta. Tåns form gör också att du får tryck på naglarna när du går - detta kan leda till att nageln blir tjockare.

Vilka skor är bra för hammartå?

Våra skor för hammartå är designade med både stil och komfort. Om du har hammartå är det viktigt att det finns gott med plats för tårna så att de inte kläms och gör ont. Dessutom bör du välja skor med stretch som gör dem bekväma att ha på. Vilket material och vilken form man bör välja beror på det individuella valet och vilken sorts skor du önskar.

Vad kan du göra för att förebygga hammartå?

Det viktigaste du kan göra är att välja skor som är tillräckligt långa och breda - och rymliga runt tårna. Välj skor som har flera justeringsmöjligheter så att skorna sitter ordentligt fast på foten.


Ibland kan det också vara en riktigt bra idé om skorna är gjorda med ett mjukt material över tårna så att det inte blir något tryck.


> Läs mer om OrthoStretch® här

> Läs mer om våra skor här

> Läs vår skoguide för goda råd och vägledning vid val av skor här


Kontrollera om du har felställningar i foten (som plattfot) som bidrar till att förvärra tillståndet. I många fall kommer ett inlägg i kombination med skor att vara det som lindrar dina hammartår på bästa möjliga sätt. Det finns både färdiga och individuellt anpassade inlägg som kan avlasta, stödja, korrigera eller träna fötterna.

> Läs mer om våra inlägg här

Det kan vara en riktigt bra idé att boka en tid hos en fotvårdsspecialist - det finns många alternativ för att få mindre avlastningar, tillverkade i olika material. Tillsammans med bra skor och innersulor kan de ge extra skydd så att du inte får lika ont. 

Fotövningar

Varför behöver du göra fotövningar?
Om vi ​​ska kunna fortsätta att gå de 10 000 rekommenderade dagliga stegen är det viktigt att vi tränar fötterna.

Fördelar med att träna fötterna:

 • Större flexibilitet
  Om dina fötter är smidiga och flexibla förbättras kroppens rörlighet och balans
 • Förhindrar skador
  Många problem med knän, höfter och rygg uppstår när fotens fjädrings- och vridfunktion inte fungerar optimalt
 • Bättre blodcirkulation
  Blodcirkulationen förbättras och det blir lättare att hålla fötterna varma. Om du har svullna fötter är det bra att göra pumpövningar 
 • Snabb återhämtning 
  Ju lättare och friare vi rör oss, desto bättre återhämtar vi oss
 • Hälsa
  Om du vill vara frisk och rörlig hela ditt liv är det viktigt att ha bra och rörliga fötter så länge som möjligt

> Hitta fotövningar på YouTube från danska fotvårdsspecialister och välj dem som passar dig bäst

Kom ihåg att fötterna är kroppens fundament - de ska bära dig hela ditt liv.

Om du har sjukdomar som ställer krav på skor eller innersulor är det viktigt att du lyssnar på behandlarens råd. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser. Vi och våra återförsäljare kan gärna ge råd, men det är din behandlare som har tillgång till din medicinska historia och därför är behandlarnas råd väldigt viktiga.

Introduktion till New Feet

Populära skor för hammartå