Vad är hammartå?

En hammartå är en tå som har pressats snett till en hammarliknande form. Basleden sträcks, medan antingen mitt- eller ytterleden är böjd så att en del av tån pekar uppåt. Det kan gälla en eller flera tår. Alla tår kan drabbas, men det är sällsynt att stortån får denna hammarposition.

Hammartår ses ofta på fötter där stortån har börjat vända inåt och en hallux valgus har utvecklats.

I början är tårna rörliga, men om du inte gör något åt ​​det kommer tån eller tårna att stelna i den här hammarliknande formen.

What causes hammer toes?

Vad är orsaken till hammartå?

Som med många andra tåförändringar är skorna ofta boven i dramat. Om du går i för korta eller för smala skor under lång tid kommer tårna att böjas och så småningom kommer de associerade musklerna och senorna att bli kortare och kortare och till slut kan tårna inte sträckas ut.

Det kan också vara en bidragande faktor, om du har gått länge med skor som inte passar tillräckligt bra på foten - då böjer du tårna för att få med dig skorna när du går.

Många hammartår är associerade med utvecklingen av plattfot. Det betyder att fotvalven/fotvalvet har blivit mindre och mindre, så storån börjar vända inåt och småtårna börjar dra ihop sig. Det finns dock också sjukdomar som kan orsaka hammartår. Det kan vara nerv- och muskelstörningar, men det finns också många personer med reumatiska sjukdomar och/eller diabetes som upplever att fötterna förändras.

> Läs mer om fötter och diabetes här

> Läs mer om fötter och reumatiska sjukdomar här

Slutligen bör det nämnas att hammartår också kan bero på skador på tårna eller medfödda missbildningar. Felställningarna bidrar till att huden på ovansidan av tån går emot skons ovanläder, vilket kan leda till rodnad, hård hud, liktorn eller sår - och därmed smärta. Hammarhuvudets form innebär också att du får tryck på naglarna när du går - detta kan leda till att nageln blir tjockare och växer.

Vad kan du själv göra för att förebygga hammartå?

Det viktigaste du kan göra är att välja skor som är tillräckligt långa och breda - och rymliga runt tårna. Välj skor som har ett effektivt stängningssystem så att skorna sitter ordentligt fast på foten.

Ibland kan det också vara en riktigt bra idé om skorna är gjorda med ett mjukt material över tårna så att det inte blir något tryck.


> Läs mer om OrthoStretch® här

> Läs mer om våra skor här

> Läs vår skoguide för goda råd och vägledning vid val av skor här


Kontrollera om du har felställningar i foten (som plattfot) som bidrar till att förvärra tillståndet. I många fall kommer ett inlägg tillsammans med skor att vara det som lindrar dina hammartår på bästa möjliga sätt. Det finns både färdiga och individuellt anpassade inlägg som är avsedda att avlasta, stödja, korrigera eller till viss del träna fötterna.

> Läs mer om våra inlägg här

Det kan vara en riktigt bra idé att boka en tid hos en fotvårdsspecialist - det finns många alternativ för att få mindre avlastningar, tillverkade i olika material. Tillsammans med bra skor och innersulor kan de ge extra skydd så att du inte har mer smärta än absolut nödvändigt.

Fotövningar

Varför behöver du göra fotövningar?
Om vi ​​ska kunna fortsätta att gå de 10 000 rekommenderade dagliga stegen är det viktigt att vi tränar fötterna.

Fördelar med att träna fötterna:

 • Större flexibilitet
  Om dina fötter är elastiska och flexibla kan hela kroppen röra sig bättre - det ger också bättre balans.
 • Förhindrar skador
  Många problem med knän, höfter och rygg uppstår när fotens fjädrings- och vridfunktion inte fungerar optimalt.
 • Bättre blodcirkulation
  Blodcirkulationen främjas och det blir lättare att hålla fötterna varma. Om du har svullna fötter är det mycket bra att göra venösa pumpövningar Snabb återhämtning Ju lättare och friare vi rör oss, desto bättre återhämtar vi oss.
 • Hälsa
  Om du vill vara frisk och rörlig hela ditt liv är det viktigt att ha bra och rörliga fötter så länge som möjligt.

> Hitta fotövningar på YouTube från danska fotvårdsspecialister och välj dem som passar dig bäst

Kom ihåg att fötterna är kroppens fundament - de ska bära dig hela ditt liv.

Om du har konstaterade sjukdomar som ställer krav på skor eller innersulor är det viktigt att du lyssnar på behandlarens råd. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser. Vi och våra återförsäljare kan gärna ge råd, men det är din behandlare som har tillgång till din medicinska historik och därför är behandlarnas råd mycket viktiga.

Introduktion till New Feet