Hälsmärta och känsliga fötter

Värk i hälen kan vara väldigt smärtsamt. Hälen är det första som träffar marken när du tar ett steg. Hälbenet är också det största benet i foten, så det är gjort för att tåla denna belastning.

Hur hälsmärta uppstår?

Smärta i hälen kommer vanligtvis när fötterna utsätts för överbelastning under lång tid. Det är viktigt att ta reda på orsaken till smärtan så att du kan få rätt behandling. Gå inte för länge med smärtor i hälen - om du går för länge med smärtan kan du komma att ändra ditt sätt att gå. 

 

Plattfot

I många fall är orsaken till hälsmärta att du är plattfotad. Smärtan beror på att senan som lyfter fotvalvet är irriterad, öm eller i vissa fall inflammerad på grund av överbelastning.

Hälsporrar

Ibland kan smärtan i hälen också vara förknippad med en hälsporre. En hälsporre är en benbildning som uppstår efter långvarig överbelastning och irritation där senan fäster vid hälbenet. Hälsporren är en följd av överbelastning över tid.

Smärta i hälen

Smärta i hälarna kan också vara ett symptom på andra sjukdomar, men är ofta en tydlig indikation på överbelastning eller på att skorna inte är lämpliga. Om du ofta har ont i hälen  kanske det är en idé att tänka på om du går för mycket på en hård yta, eller om du har felställningar i fötterna. 

Framfoten och hälarna ansträngs när vi rör oss eller står många timmar i sträck, och många utvecklar smärta i hälarna. Om du har ont i hälen bör du kolla dina skor och ditt aktivitetsmönster. Om du börjar drabbas av hälsmärta ofta är det klokt att reagera snabbt.

Heel pain

Smärta i hälen när du är gravid?

Som gravid kan du få smärta i fötterna eftersom de sväller. Dessutom kan ledbanden som håller benen i fötterna på plats lossna under en graviditet. Detta kan leda till överpronation, vilket kan orsaka smärta och obehag. Hård hud och spruckna hälar gör det extra viktigt att välja bra skor.

Rätta skor för att behandla hälsmärta

Hälsmärta beror ofta på någon form av överbelastning. Om du börjar få ont i hälen är första steget att vara i stillhet några dagar och sen tänka på hur du kan förhindra att smärtan utvecklas.ste vara bra.

Det är lätt att glömma vilken viktig roll dina skor spelar. En dålig sko kan inte bara vara obekväm, den kan också förvärra den smärta som du redan har i hälarna. Därför måste du vara uppmärksam på om dina skor ger dig nödvändigt stöd och är tillräckligt stötdämpande. Kom ihåg att de skor du använder mest till vardags måste vara bra.

Vilka skor är bra när jag har ont i hälen?

De ska vara tillräckligt långa och tillräckligt breda och ha optimal stötdämpning inuti i form av en inläggssula - så att benen i foten är väl skyddade. Hög stabilitet i form av en stabil hälkappa ger bättre och säkrare gång, och många justeringsmöjligheter håller foten på plats i skon.

Inlägg och hälsmärta

Det finns många olika typer av inlägg som kan avlasta dina hälar och ge dina skor bättre stötdämpning. Om du är plattfotad eller har välvda fötter har du större risk att få problem med fötterna, och i så fall kan du ha nytta av ett inlägg.

Standard inlägg fungerar riktigt bra för många, men ibland räcker de inte och du behöver ett inlägg som har gjorts speciellt för dig, så att du får stöd precis där just dina fötter behöver det.


> Läs mer om vårt Korrector®-inlägg här

> Läs mer om våra stötdämpande Protektor®-sulor här

Vad kan jag göra själv för att undvika hälsmärta?

Även om många hälsmärtor beror på felaktig eller för mycket träning är det sant att smärta i hälen ofta kan tränas bort. En bra övning för hälsmärta är hällyft, som utförs enligt följande:

 

  1. Stå på ett trappsteg eller liknande
  2. Stå med ena fotens tår på trappkanten så att största delen av foten sträcker sig över kanten
  3. Ta tre sekunder på dig till att lyfta dig upp på tårna och håll positionen i två sekunder
  4. Ta tre sekunder på dig för att komma ner igen.
  5. Upprepa 12 gånger med varje fot

Har du fått konstaterat sjukdomar?

Om du har sjukdomar som ställer extra krav på skor eller innersulor är det viktigt att du lyssnar på din behandlares råd. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser.

Vi och våra återförsäljare kan gärna ge råd, men det är din behandlare som har tillgång till din sjukdomshistoria, och därför är behandlarens råd väldigt viktiga.

Introduktion till New Feet