Hälsmärta och känsliga fötter

Värk i hälen kan vara riktigt smärtsam. Hälen är det första som träffar marken när du tar ett steg. Hälbenet är också det största benet i foten, så det är gjort för att tåla denna belastning.

Hur hälsmärta uppstår?

Smärta i hälen uppträder vanligtvis när fötterna utsätts för överbelastning under lång tid. Det är viktigt att ta reda på orsaken till smärtan så att du kan få rätt behandling. Gå inte för länge med hälvärk - den försvinner inte på egen hand. Om du går med smärtan för länge kan du komma att ändra ditt sätt att gå och få värk någon annanstans.

 

 

Plattfot

I många fall är orsaken till smärta i hälen att du är plattfotad. Smärtan beror på att senan som lyfter fotvalvet är irriterad, öm eller i vissa fall inflammerad på grund av överbelastning.
 

Hälsporrar

Ibland kan smärtan också vara förknippad med en hälsporre. En hälsporre är en benbildning som uppstår efter långvarig överbelastning och därmed en irritation där senorna fäster vid hälbenet. Hälsporren är således en följd av överbelastning över tid.

 

Smärta i hälen

Smärta i hälen kan också vara ett symptom på andra sjukdomar, men är ofta en tydlig indikation på överbelastning eller att skorna inte är lämpliga. Om du ofta har ont i hälen är det en bra idé att överväga om du går för mycket på en för hård yta, eller om du har felställningar i fötterna, som plattfot eller välvda fötter.

Framfoten och hälarna blir kraftigt ansträngda när vi rör oss eller står upp många timmar i sträck, och många utvecklar därför smärta i hälarna. Om du har ont i hälen bör du titta på bland annat dina skor och ditt aktivitetsmönster. Var noga med att reagera - även om du naturligtvis kan ha smärta i hälen en enda dag, utan att det betyder att du utvecklar till exempel hälsporrar. Men om du börjar drabbas av hälsmärta ofta är det klokt att reagera snabbt.

Heel pain

Smärta i hälen och gravid?

Som gravid kan du få smärta i fötterna eftersom de sväller. Dessutom kan ledbanden som håller benen i fötterna på plats lossna under en graviditet. Det beror på att du bildar ett speciellt hormon som lossar ledbanden i födelsekanalen och bäckenet, vilket också kan påverka ledbanden i fötterna. Det kan leda till överpronation, vilket kan orsaka smärta och obehag. Vissa gravida kvinnor lider också av hård hud och spruckna hälar, vilket också kan vara smärtsamt. Här är det viktigt att du väljer bra skor.

Behandling av hälsmärta

Oftast beror smärta i hälen på någon form av överbelastning. Om du börjar få ont i hälen är det första steget att vara i stillhet några dagar och dessutom överväga hur du kan förhindra att smärtan utvecklas.

Dina skor spelar naturligtvis en viktig roll för hur stressade dina fötter blir, och därför bör du se på om dina skor till exempel ger dig nödvändigt stöd och är tillräckligt stötdämpande. Kom ihåg att de skor du använder mest till vardags måste vara bra.

Vilka skor är bra när jag har ont i hälen?

De ska vara tillräckligt långa och tillräckligt breda. Optimal stötdämpning inuti skorna i form av en inläggssula - så att benen i foten är väl skyddade. Hög stabilitet i form av en stabil hälkappa och en inbyggd led i yttersulan - det ger bättre och säkrare gång. Effektivt stängningssystem - som håller foten på plats.
 

Inlägg och hälsmärta

Det finns många olika typer av inlägg som kan avlasta dina hälar och ge dina skor bättre stötdämpning. Om du är plattfotad eller har välvda fötter har du större risk att få problem med fötterna, och i så fall kan du ha nytta av ett inlägg.

Standardinlägg fungerar riktigt bra för många, men ibland räcker de inte och du behöver ett inlägg som görs speciellt för dig, så att du får stöd precis där dina fötter behöver det.

> Läs mer om vårt Korrector®-inlägg här

> Läs mer om våra stötdämpande Protektor®-sulor här

Vad kan jag göra själv för att undvika hälsmärta?

Även om många hälsmärtor beror på felaktig eller för mycket träning är det sant att smärta i hälen ofta kan tränas bort. En bra övning för hälsmärta är hällyft, som utförs enligt följande:

 

  1. Stå på ett trappsteg eller liknande.
  2. Stå med ena fotens tår på trappkanten så att största delen av foten sträcker sig över kanten.
  3. Använd tre sekunder till att lyfta dig upp på tårna och håll positionen i två sekunder.
  4. Ta tre sekunder på dig för att komma ner igen.
  5. Upprepa 12 gånger med varje fot.​

Har du konstaterade sjukdomar?

Om du har konstaterade sjukdomar som ställer krav på skor eller innersulor är det viktigt att du lyssnar på din behandlares råd. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser.

Vi och våra återförsäljare kan gärna ge råd, men det är din behandlare som har tillgång till din medicinska historik, och därför är behandlarens råd mycket viktiga.

Introduktion till New Feet