Fötter och knölar - hallux valgus

En krokig stortå (hallux valgus) kallas också för en knöl. Knölar uppstår när skelettbenen i stortån långsamt rör sig utåt. Detta gör att stortån börjar peka mot de andra tårna på foten, eller i speciella fall gå in över de andra tårna.

Hallux valgus

Knölar på fötterna kan vara väldigt smärtsamma. Artros kan uppstå i själva leden över tid. Många har också andra förändringar och felställningar i fötterna, till exempel plattfot - där fotvalven är utplånade - eller välvd fot - där man är född med ett mycket högt valv. Ofta har man en kombination av hammartå, knölar och plattfot.

Du kommer att känna ömhet och smärta i de andra tårna och i fotvalvet när du har en krokig stortå. Omedvetet ändrar du ditt sätt att gå när du har ont och det kan orsaka smärta någon annanstans på grund av förändrad belastning.

Våra stortår guidar oss när vi går, och de ska helst vara så raka som möjligt. Av naturen är våra fötter härligt fotformade. Stortån är viktig för att göra vår gång till en mer "flytande rörelse", så att knän, höfter och rygg kan hjälpa till att främja en normal gång.

Hallux valgus
Orsaker till krokig stortå och knölar

Skor för fötter med knölar

När du har ont på grund av knölar på fötterna så kan rätt val av skor göra stor skillnad. Skor är till för att skydda fötterna. Men fel sorts sko kan göra smärtan värre och orsaka fler skador på fötter och hälsan. Därför har vi framställt skor som är speciellt designade för dig som har hallux valgus. 

Orsaker till krokig stortå och knölar (hallux valgus)

En krokig stortå med en knoge kan vara ärftlig, men beror oftast på olämpliga skor. 
Kombinationen av plattfot, hammartå och knölar ses väldigt ofta. Men orsaken kan också vara andra sjukdomar som påverkar våra leder, till exempel kan både reumatoid artrit och artros påverka fötterna. Att gå eller stå på en hård yta i många timmar kan också påverka negativt. 

Det bästa och enklaste är naturligtvis att helt undvika att få stötar och behålla den fotformade formen på foten. Men om skadan har inträffat finns det några saker du kan göra för att bromsa utvecklingen och förhindra att stortån blir stel och inte längre kan röra sig.

Viktigt när du ska välja skor när du har hallux valgus

Första steg på vägen till att få dina knölar på fötterna att bli bättre är att använda skor med gott om plats för foten - både på längden, bredden och höjden över tårna och knölen. Skor med hög klack bör undvikas eftersom de hjälper till att flytta trycket från hälen till framfoten. Benen i framfoten tål inte detta tryck. 

Det finns många olika skor att välja mellan - och det kan vara svårt att veta vad som är bra och förnuftiga skor. Det är skillnad om det gäller skor till fest, till vardags eller för träning. Vardagsskorna ska vara bland det bästa du har och vara bra för dina fötter. Skor bör skydda dina fötter och göra din gång så naturlig som möjligt.

Skorna måste passa fötterna och inte tvärtom ! 

Inlägg kan avlasta din knöl

Du kanske behöver ett inlägg. Det är en bra idé att kolla om du har felställningar i foten. I många fall kan ett inlägg lindra dina obehag när du har Hallux Valgus. Ett inlägg syftar till att lindra, stödja, korrigera och träna fötterna. Detta innebär att trycket fördelas så att smärta och obehag minskas och din gång förbättras.

Det finns många olika typer av inlägg som kan avlasta din knöl. Om du har felställningar, plattfot eller välvda fötter, har du större risk att få problem med fötterna, och ett inlägg kan verkligen hjälpa dig.

Standard-inlägg kan ge riktigt bra hjälp för många.

Läs mer om New Feets inlägg här: Korrektor® och New Feets stötdämpande sulor här: Protektor®.

Ibland räcker inte ett vanligt inlägg för att lindra knölar på fötterna, utan du behöver inlägg  som tillverkas speciellt för dig, så att du får stöd precis där det behövs. Det är viktigt att inte gå för länge med smärta, så kontakta din läkare, fotvårdsspecialist eller bandagist för att få ett förslag på behandling.

Du kan också få inlägg i olika material hos fotvårdsspecialister eller bandagister. Dessa kan användas i kombination med inlägg och lämpliga skor.

Det är viktigt att ta hand om sina fötter

Om vi ​​ska kunna fortsätta att gå de 10 000 rekommenderade dagliga stegen är det viktigt att vi tränar fötterna. Fördelarna med att träna fötterna är:

 • Större flexibilitet
  Om dina fötter är elastiska och smidiga kan hela kroppen röra sig bättre och balansen förbättras. 
 • Förhindrar skador
  Många problem med knän, höfter och rygg uppstår när fotens fjädring och rörlighet minskar
 • Bättre blodcirkulation
  Blodcirkulationen främjas och det blir lättare att hålla fötterna varma. Om du har svullna fötter är det bra att göra venösa pumpövningar
 • Snabb återhämtning
  Ju lättare och friare vi rör oss, desto bättre återhämtar vi oss
 • Välbefinnande
  Om du vill vara frisk och rörlig hela ditt liv är det viktigt att du har bra och rörliga fötter så länge som möjligt

Har du hallux valgus?

Om du har en sjukdom är det givetvis viktigt att lyssna på råd från läkare och vårdpersonal. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser för din åkomma.

Vi och våra återförsäljare ger gärna råd, men det är din vårdgivare som har tillgång till din sjukhistoria, och därför är vårdpersonalens råd viktiga.

Introduktion till New Feet