Fötter och knölar - hallux valgus

En krokig stortå (hallux valgus) kallas också för en knöl. Knölar uppstår när benen i stortån långsamt rör sig utåt. Detta gör att storån börjar peka mot de andra tårna på foten, eller i speciella fall gå in över de andra tårna.

Hallux valgus

Knölen kan orsaka stor smärta. Artros kan uppstå i själva leden över tid. Många har också andra förändringar och felställningar i fötterna, till exempel plattfot - där fotvalven är utplanade - eller välvd fot - där man är född med ett mycket högt valv. Ofta har man en kombination av hammartår, knölar och plattfot.

Du kommer att uppleva ömhet och smärta i de andra tårna och i fotvalvet när du har en krokig stortå. Du ändrar omedvetet ditt sätt att gå när du har ont och det kan orsaka smärta någon annanstans på grund av förändrad belastning.

Vår stortå är vår "joystick" när vi går, och den ska helst vara så rak som möjligt. Av naturen är vi utrustade med en härligt fotformad modell. Stortån har en viktig uppgift för att göra vår gång till en mer "flytande rörelse", så att knän, höfter och rygg kan hjälpa till att främja en normal gång.

Hallux valgus
Orsaker till krokig stortå och knölar

Orsaker till krokig stortå och knölar (hallux valgus)

En krokig stortå med en knoge kan vara ärftlig, men oftast beror den på olämpliga skor. Som sagt ses kombinationen av plattfot, hammartår och knölar mycket ofta. Men orsaken kan också vara andra sjukdomar som påverkar våra leder, till exempel kan både reumatoid artrit och artros påverka fötterna. Även att röra sig på en hård yta i många timmar kan ha en negativ inverkan.

Det bästa och enklaste är naturligtvis att helt undvika att få stötar och behålla den fotformade formen på foten. Men om skadan har inträffat finns det några saker du kan göra för att bromsa utvecklingen och förhindra att din stortå blir stel och inte längre kan röra sig.

Viktigt när du ska välja skor om du har knölar (hallux valgus)?

Det första steget på vägen till att få dina knölar att bli bättre är att använda skor med gott om plats för foten - både på längden, bredden och höjden över tårna och knölen. Skor med hög klack bör undvikas eftersom de hjälper till att flytta trycket från hälen till framfoten. Detta tryck är benen i framfoten inte är gjorda för att tåla.

Det finns så många olika skor att välja mellan - och det kan vara svårt att veta vad som är bra och förnuftiga skor. Det är skillnad om skorna ska användas till fest, till vardags eller för träning. Vardagsskorna ska vara bland det bästa du har och vara bra för dina fötter. Skor bör skydda dina fötter och göra din gång så naturlig som möjligt.

Skorna måste passa fötterna - fötterna ska inte passa skorna.

Inlägg kan avlasta din knöl

Du kanske behöver ett inlägg. Det är en bra idé att kontrollera om du har felställningar i foten. I många fall kan ett inlägg lindra dina obehag. Ett inlägg syftar till att lindra, stödja, korrigera och till viss del träna fötterna. Det innebär att trycket fördelas så att smärta och obehag blir mindre och därigenom förbättras din gång.

Det finns många olika typer av inlägg som kan avlasta din knöl. Om du har felställningar, som plattfot eller välvda fötter, har du större risk att få problem med fötterna, och i ett sådant fall kan du verkligen ha nytta av ett inlägg.

Standardinlägg kan för många ge riktigt bra hjälp.

Läs mer om New Feets inlägg här: Korrektor® och New Feets stötdämpande sulor här: Protektor®.

Ibland räcker inte ett vanligt inlägg utan du behöver ett inlägg som tillverkas speciellt för dig, så att du får stöd precis där dina fötter behöver det. Det är viktigt att inte gå för länge med smärta, så kontakta läkare, fotvårdsspecialist, bandagist eller sjukgymnast för att få en bedömning av orsaken och få förslag på behandling.

Det är också möjligt att få mindre avlastningar i olika material hos fotvårdsspecialister eller bandagister. Dem kan du använda i kombination med inlägg och lämpliga skor.

Det är viktigt att ta hand om sina fötter

Om vi ​​ska kunna fortsätta att gå de 10 000 rekommenderade dagliga stegen är det viktigt att vi tränar fötterna. Fördelarna med att träna fötterna är:

  • Större flexibilitet. Om dina fötter är elastiska och smidiga kan hela kroppen röra sig bättre - det ger också bättre balans
  • Förhindrar skador. Många problem med knän, höfter och rygg uppstår när fotens fjädring och rörlighet minskar
  • Bättre blodcirkulation. Blodcirkulationen främjas och det blir lättare att hålla fötterna varma och om du har svullna fötter är det riktigt bra att göra venösa pumpövningar
  • Snabb återhämtning. Ju lättare och friare vi rör oss, desto bättre återhämtar vi oss
  • Välbefinnande. Om du vill vara frisk och rörlig hela ditt liv är det viktigt att du har bra och rörliga fötter så länge som möjligt

Har du konstaterade sjukdomar?

Om du har en konstaterad sjukdom som ställer krav på dina skor är det givetvis viktigt att lyssna på råd från läkare och vårdpersonal. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser för din åkomma.
Vi och våra återförsäljare ger gärna råd, men det är din vårdgivare som har tillgång till din journal, och därför är vårdpersonalens råd viktiga.

Introduktion till New Feet