Fötter och diabetes

Om du har konstaterade sjukdomar som kräver skor och innersulor är det viktigt att du lyssnar på behandlarens råd. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser. Vi och våra återförsäljare kan gärna ge råd, men det är din behandlare som har tillgång till din medicinska historik - därför är behandlarens råd mycket viktiga.

Diabetes - vad händer i kroppen?

Diabetes - vad händer i kroppen?

Diabetes resulterar i en förhöjd blodsockernivå som är destruktiv för både sensoriska nerver och nerver som styr svettkörtlarna och andra vävnadsstrukturer. Nervsystemet förändras först gradvis i de små och finaste grenarna längst bort från hjärnan och ryggmärgen. Detta förstör gradvis och omärkligt känseln vid beröring.

De små och större grenarna i blodomloppet - artärer och kapillärer - kan också förstöras med tiden. Fötterna påverkas först och hårdast eftersom de har de längsta tillförselvägarna från hjärtat. Med diabetes får muskler, hud och körtlar inte rätt kontrollimpulser från vårt nervsystem. Det innebär försämring av gångfunktionen och de andra funktionerna i foten.

Läs mer om diabetes här: www.diabetes.se

Få mycket mer kunskap och goda råd för livet med diabetes. Filmerna i denna länk har utvecklats av Steno Diabetes Centers i Danmark.
Länk till film.

Det är viktigt att ta hand om fötterna

När du har diabetes (både typ 1 och 2) är en av komplikationerna nedsatt/försvagat känselsinne (neuropati). Neuropati/sensoriska störningar i fötterna innebär bland annat att du inte kan:

 • Känna om dina skor klämmer
 • Känna om det finns en sten i skon
 • Bedöma om du har för mycket tryck på felställningar och benutsprång så att huden skadas.

Detta kan vara början till ett fotsår. Som diabetiker är risken större att såret blir inflammerat och att det tar extra lång tid att läka.

Saker kan få stora konsekvenser

I värsta fall kan en amputation bli resultatet av det som började med en liten blåsa på lilltån.

Tryck och friktion är vanligtvis de utlösande faktorerna för sårbildning. Om sår uppstår, kontakta din läkare/terapeut omedelbart.

Sena komplikationer i samband med diabetes?

Beröringskänslan i fötterna kan försvagas utan att du riktigt märker det. Sensoriska störningar kan leda till en surrande - stickande - svidande - sovande - bomullsaktig känsla i fötterna ibland. Många upplever att de har gått med en sten i skon utan att upptäcka den - och där har den utvecklats till ett sår.

Cirkulationen kan försämras

Cirkulationen i fötter och ben kan försämras och formen på din fot kan förändras - detta medför risk för feljusteringar som stötar, hammartår eller nedsjunket främre fotvalv.

Förebyggande

Det är viktigt att du tillsammans med din läkare och terapeut säkerställer optimal blodsockerkontroll! Ju jämnare och mer stabilt ditt blodsocker är, desto bättre. Detta innebär att: högt blodsocker över tid = större risk för komplikationer!

Förebyggande är alltid enklare och bättre än att reparera - och en av de bästa sakerna du kan göra med dina fötter är att regelbundet gå till en medicinsk fotvårdsspecialist. Fotvårdsspecialisten undersöker känseln, fotpulsen och ger dig vägledning om hur du bäst tar hand om dina fötter. Baserat på dina fötter och ditt allmänna hälsotillstånd gör terapeuten en riskbedömning - dvs. en bedömning av din risk att utveckla fotsår.

 

Titta på dina fötter varje dag

Titta på dina fötter varje dag

Lär känna dina fötter väl - så att du vet om det finns några förändringar och kan reagera på dem direkt.

 • Titta på huden
 • Titta på tårna
 • Titta mellan tårna
 • Titta under foten

En bra idé kan vara att använda en spegel om du inte kan se fotsulorna - eller få en släkting eller någon annan att hjälpa till om din syn är dålig.

Dina ögon kan också förändras när du har diabetes - kom ihåg att kontrollera dem.

Har du symptom?

Om du upplever följande symptom, tala med din läkare, fotvårdsspecialist eller sjuksköterska:

 • Svullnad
 • Sprickor i huden (och mellan tårna)
 • Inflammation
 • Hård hud
 • Rodnad i huden
 • Inåtväxta naglar
 • Blodansamling under hud eller naglar
 • Svamp
 • Klaser och hammartår
 • Kornen
 • Blåsor

Kom ihåg den dagliga vården av dina fötter

Vad kan du göra själv?

 • Tvätta fötterna varje dag - helst med dusch
 • Använd ljummet vatten och mycket sparsamt med hudvänlig tvål
 • Använd INTE brun tvål eller tvålflingor eftersom de torkar och avfettar huden
 • Undvik fotbad - det torkar ut huden och förstör dess naturliga skydd
 • Känn vattentemperaturen med armbågen - om du har försämrad känsel i fötterna kan vattnet vara för varmt och du kan få en brännskada
 • Torka ordentligt - kom ihåg att torka mellan tårna

Om du har problem med synen, försämrad känsel eller åderförkalkning är det viktigt att fotvårdsspecialisten klipper naglarna. Detta för att undvika skador och sår om du råkar klippa för mycket eller hamnar lite vid sidan om. Smörj fötterna och applicera en fet kräm varje kväll. Lägg på ett rejält lager och massera in. Ge dig själv gott om tid efteråt för att låta krämen tränga igenom huden - torka av överflödig kräm med en handduk.

 

Det viktigaste du kan göra för att hindra att sår uppstår är att smörja in fötterna med kräm, så att huden hålls hel och elastisk.

Applicera ALDRIG kräm mellan tårna - här finns det vanligtvis redan tillräckligt med fukt.

Använd aldrig:

 • Fotfil - eftersom den irriterar huden så att hårdare hud bildas - och när du har sensoriska störningar kan du inte så lätt känna om du slipar för mycket
 • Liktornsplåster - eftersom de kan orsaka sår
 • Vattentäta plåster - eftersom den friska huden blöts upp och eventuella sår kan förvärras
 • Punktera ALDRIG blodblåsor - skydda med ett bandage - kontakta en terapeut

Varför ska vi göra fotövningar?

Om vi ​​ska kunna fortsätta att gå de 10 000 rekommenderade dagliga stegen är det viktigt att vi tränar fötterna.

Fördelar med att träna fötterna:

 • Större flexibilitet - om dina fötter är elastiska och smidiga kan hela kroppen röra sig bättre - det ger också bättre balans.
 • Förhindrar skador - många problem med knän, höfter och rygg uppstår när fotens fjädring och vridfunktion fungerar sämre.
 • Bättre blodcirkulation - blodcirkulationen främjas och det blir lättare att hålla fötterna varma. Om du har svullna fötter är det riktigt bra att göra venösa pumpövningar.
 • Snabb återhämtning - ju lättare och friare vi rör oss, desto bättre återhämtar vi oss.

Välbefinnande
Om du vill vara frisk och rörlig hela ditt liv är det viktigt att ha bra och rörliga fötter så länge som möjligt. Kom ihåg att övning ger färdighet! Och skulle du få kramper i musklerna under fotövningarna - då är det superbra - för det beror på att du har hittat några muskler som du inte har använt på ett tag. Skaka foten lite tills krampen är borta och fortsätt med övningarna.

Välj övningar som passar dig och din nivå - kom ihåg att det ska vara säkert och roligt.

> Hitta fler fotövningar på youtube från Danske Fodterapeuter här

Varför ska vi göra fotövningar?

Motion är viktigt för dina fötter

Vi vet att vi måste röra oss så mycket som möjligt, eftersom det är hälsosamt. Men det är inte lätt att gå eller springa om det gör ont. Om du har smärta i fötter - fotled - höft - knä - rygg, se till att den undersöks så att du kan göra något åt ​​den.

Kom ihåg att du inte behöver utföra en Ironman för att göra något bra för dig själv och din hälsa. Vanlig promenad - att gå en promenad - är bra för både kropp och själ.

 

Om du går en halvtimme varje dag känner du snabbt att du kan gå lite längre och lite snabbare för varje gång. Det är bra för personer med cirkulationsproblem och ett superenkelt sätt att sänka blodsockret!

Det finns en uppsjö av olika sätt att träna. Det är viktigt att det du väljer passar din nivå, dina behov och önskningar.

Kom ihåg att det ska vara roligt att träna!

Fötterna är kroppens fundament - de ska bära dig hela ditt liv

Välj rätt skor om du har diabetes

Det finns så många skor att välja mellan - och det kan vara svårt att veta vad som är bra och förnuftiga skor. Det är skillnad om skorna ska användas till fest, vardag eller träning. Skor för vardagsbruk ska vara bland det bästa du har och vara bra för dina fötter.

Skor måste skydda dina fötter och hjälpa dig att få så naturlig gång som möjligt. Skor måste passa fötterna - fötterna ska inte passa skorna! Dina skor måste vara tillräckligt långa och tillräckligt breda - och kunna fästas på foten med kardborreband eller snörning.

En bra och stabil hälkappa säkerställer att du får det stöd du behöver. Det bör också vara högt i tak över tårna så att du inte får tryck. Om du har hammartår är det extra viktigt att det finns gott om volym.

Det är också mycket viktigt att det inte finns några inre, irriterande sömmar. Kom ihåg att skaka skorna för att ta bort främmande föremål innan du tar dem på dig - du kanske inte kan känna stenar eller något annat som har lagt sig i skorna. Se till att du kontrollerar dina skor regelbundet för att se om de fortfarande passar dina fötter, eftersom dina fötter förändras hela tiden.

Ibland är det inte möjligt att hitta skor som passar - då kan det vara ett alternativ med handsydda skor eller semi-ortopediska skor. Du måste prata med din läkare, skomakare eller fotvårdsspecialist om detta - och i vissa fall kan du hänvisas vidare så att du kan få bidrag.

Det finns några saker som diabetiker bör undvika:

 • Gå inte barfota - du kanske inte känner vad du trampar på om du har sensoriska störningar
 • Gå inte i träskor eftersom fotens muskler inte kan röra sig normalt
 • Bär inte tåringar, smycken eller sandaler med ett band mellan tårna - huden mellan tårna är för ömtålig

 

Val av strumpor

Strumpor måste vara rymliga över tårna och inte ha sömmar eller resår som kan orsaka tryckskador. Om du har svullna fötter, tala med din läkare om orsaken till svullnaden och få behandling för den.

 • Byt strumpor varje dag - eller 2 x dagligen, om du svettas mycket
 • Ull för kalla fötter
 • Bomull för varma fötter
Choice of socks
Insoles for footwear

Inlägg till dina skor

I många fall kan ett inlägg lindra dina obehag. Ett inlägg syftar till att lindra, stödja, korrigera eller till viss del träna fötterna. Det innebär att trycket fördelas så att risken för hård hud och därmed sår minimeras.

> Läs mer om vårt inlägg Korrektor® här

Många har också stor nytta av att få en sula som är stötdämpande eftersom fettvävnaden under fötterna har krympt och du kanske går direkt på benen.

> Läs mer om Protektor® - vår stötdämpande sula i 3 mm och 6 mm här

Alla skor från New Feet har en 6 mm stötdämpande sula inuti skorna

> Läs mer om New Feet-skor här

I andra fall är måste man göra ett individuellt inlägg efter ditt fotavtryck.

Du kan köpa världens bästa inlägg - men det blir aldrig bättre än de skor du sätter det i. Ansök om att få dina skor och inlägg "godkända" av din terapeut/fotvårdsspecialist som känner dina fötter, så kan du vara säkrare på att du gör det rätta valet.

Fötterna är kroppens fundament - de ska bära dig hela ditt liv.

Introduktion till New Feet