Fötter och liktornar

En liktorn är en ansamling av hård hud som orsakas av ihållande och överdrivet tryck – vanligtvis under foten eller mellan tårna.

Två typer av liktorn

Det finns två typer av liktorn: mjuka liktorn och hårda liktorn. Mjuka liktornar sitter vanligtvis mellan tårna, där det kan uppstå en fuktig miljö.

Hårda liktornar sitter oftast under fötterna, men kan också uppstå under förtjockade naglar eller genom tryck på hammartår från ovandelen på en sko. Liktornar är smärtsamma, och smärtan förvärras ofta när du har skor som ger mer tryck på huden. Många upptäcker att de ändrar sitt sätt att gå eftersom de omedvetet försöker lindra det området som gör ont. Smärtan kan på det sättet sprida sig till andra delar av kroppen, då man överkompenserar genom att gå snett. 

Liktorn försvinner inte av sig självt om du inte tar bort orsaken. Om du fortsätter att gå när du fått liktornar blir de ofta större och smärtsamma. Om du misstänker att du har en liktorn under foten är det viktigt att börja med behandlingen så fort som möjligt.

Vad orsakar liktornar?

  • Skor som inte passar fotens form
  • Skor som inte sitter bra på foten eller som inte har tillräcklig dämpning under foten
  • Felaktig fotställning som orsakar för mycket tryck på ställen där det inte ska vara ökat tryck

Dina skor spelar stor roll

I de flesta fall beror utvecklingen av liktornar på att fötterna och skorna inte kommer överens. Vi säger ofta att om man vill vara fin så får man lida pin. Men snygga skor behöver inte vara obekväma, speciellt inte om stilen kommer kosta dig din fothälsa. Så ta en ordentlig titt på valet av dina skor och på om det finns ett bättre alternativ för dina fötter  – och kontakta din fotterapeut om du är osäker.

Vad kan du göra för att förebygga liktornar?

Boka en tid hos en fotterapeut, som kan ta bort den hårda huden och liktornarna. Men du måste veta att om du inte tar bort orsaken kommer den hårda huden och liktornarna att fortsätta att bildas.

Hitta en fotterapeut här: https://sverigesfotterapeuter.com/

Välj skor med bra utrymme för foten – både när det gäller längd, bredd och höjd. Skor med hög klack bör undvikas eftersom de flyttar trycket från hälen till framfoten. Benen i framfoten tål inte detta tryck.

Det finns många olika typer av skor att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som är bra skor. Det är skillnad mellan skor till fest, vardags och träning. Skor för vardagsbruk bör vara de bästa som finns och passa just dina fötter.

Skorna ska skydda dina fötter och de ska göra att din gång blir så naturlig som möjligt.

Skor ska passa dina fötter – inte tvärtom ! 

Behöver du ett skoinlägg?

Det är en bra idé att se om din felställning kan avlastas med hjälp av ett skoinlägg.

I många fall kan ett inlägg lindra obehaget. Syftet med ett skoinlägg är att avlasta, stödja, korrigera och träna dina fötter. Detta innebär att trycket fördelas så att smärta och obehag minskar och att din gång förbättras.

Standard skoinlägg fungerar bra för många, läs mer om våra skoinlägg Korrektor® och stötdämpande sulor Protektor®.

Ibland räcker det inte med standard inläggssulor, utan du behöver skoinlägg som är gjord speciellt för dig – så att du får stöd precis där dina fötter behöver det.

Det finns även sulor av olika material tillverkade av fotterapeuter, som kan användas i kombination med inläggssulor och lämpliga skor. 

Dina fötter är kroppens fundament – de ska bära dig genom hela livet. 

Om du har en sjukdom som ställer krav på dina skor är det givetvis viktigt att lyssna på råd från läkare och vårdpersonal. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser för din åkomma. Vi och våra återförsäljare ger gärna råd, men det är din vårdgivare som har tillgång till din sjukdomshistoria och därför är vårdpersonalens råd viktiga.

Introduktion till New Feet