Fötter och liktornar

En liktorn är en ansamling av hård hud som orsakas av ihållande och överdrivet tryck – vanligtvis under foten eller mellan tårna.

Två typer av liktorn

Det finns två typer av liktorn: mjuka liktorn och hårda liktorn. Mjuka liktornar sitter vanligtvis mellan tårna, där det kan uppstå en fuktig miljö.

Hårda liktornar sitter oftast under fötterna, men kan också uppstå under förtjockade naglar eller genom tryck på hammartån från ovandelen på en sko. Liktornar är smärtsamma, och smärtan förvärras ofta när du har skor som ger mer tryck på huden. Många upptäcker att de ändrar sitt sätt att gå eftersom de omedvetet försöker lindra det område som gör ont. Smärtan kan på det sättet sprida sig till andra delar av kroppen.

Liktorn försvinner inte av sig självt om du inte tar bort orsaken. Om du fortsätter att gå med liktornar blir de ofta större och mer smärtsamma. Så om du misstänker att du har en liktorn är det viktigt att börja med behandlingen så snart som möjligt.

Vad orsakar liktornar?

  • Skor som inte passar fotens form.
  • Skor som inte sitter bra på foten eller som inte har tillräcklig dämpning under foten.
  • Felaktig fotställning som orsakar för mycket tryck på ställen där det inte ska vara ökat tryck. 

Vad kan du göra för att förebygga liktorn?

Boka en tid hos en fotterapeut! Fotterapeuten kan ta bort den hårda huden och liktornarna. Du ska dock vara medveten om att så länge du inte tar bort orsaken kommer den hårda huden och liktornarna att fortsätta att bildas.

Hitta en fotterapeut här: https://sverigesfotterapeuter.com/

I de allra flesta fall beror utvecklingen av liktornar på att fötterna och skorna inte kommer överens, så ta en ordentlig titt på dina skor – och kontakta din fotterapeut om du är osäker.

Välj skor med bra utrymme för foten – både när det gäller längd, bredd och höjd. Skor med hög klack bör undvikas eftersom de bidrar till att flytta trycket från hälen till framfoten. Benen i framfoten är inte konstruerade för att tåla detta tryck.

Det finns så många olika typer av skor att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som är bra skor. Det är skillnad mellan skor för fest, vardag och träning. Skor för vardagsbruk bör vara några av de bästa du har och passa just dina fötter.

Skorna ska skydda dina fötter och de ska göra att din gång blir så naturlig som möjligt.

Skor ska passa dina fötter – fötterna ska inte anpassas efter skorna!

Behöver du ett skoinlägg?

Det är en bra idé att se om din felställning kan avlastas med hjälp av ett skoinlägg.

I många fall kan ett inlägg lindra obehaget. Syftet med ett skoinlägg är att avlasta, stödja, korrigera och i viss mån träna dina fötter. Detta innebär att trycket fördelas så att smärta och obehag minskar och att din gång förbättras.

Vanliga skoinlägg fungerar bra för många, läs mer om våra skoinlägg Korrektor® och stötdämpande sulor Protektor®.

Ibland räcker det inte med ett par vanliga inläggsulor, utan du behöver skoinlägg som är gjord speciellt för dig – så att du får stöd precis där dina fötter behöver det.

Det är också möjligt att få små stöd av olika material tillverkade av fotterapeuter, som kan användas i kombination med inläggssulor och lämpliga skor. 

Dina fötter är kroppens fundament – de ska bära dig genom hela livet. 

Om du har en konstaterad sjukdom som ställer krav på dina skor är det givetvis viktigt att lyssna på råd från läkare och vårdpersonal. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser för din åkomma. Vi och våra återförsäljare ger gärna råd, men det är din vårdgivare som har tillgång till din journal, och därför är vårdpersonalens råd viktiga.

Introduktion till New Feet